Nilgün ÖZ

Nilgün ÖZ

nilguntureli@hotmail.com

Sizlerle abartılı kutlamalar ve ebeveyn tutumları üzerine konuşalım istiyorum.

26 Ocak 2024 - 17:35

Çocuğunuzu dünyaya getirmeye karar verdiğiniz an, hamileliğiniz, bebeğinizin doğum öncesi gelişim süreci, ona dair hayalleriniz, korku ve endişeleriniz ve nihayet onu kucağınıza aldığınız o ilk dokunuş ne muhteşem bir yolculuk değil mi?
      Ancak son yıllarda henüz bebek doğmadan yapılan baby shower partileri, cinsiyet partileri, hoş geldin bebek partileri, abartılı bebek mevlitleri, bebeğim diş çıkardı, adım attı ve sosyal medyada gördüğüm şaşırtıcı bir kutlama daha bebeğim çişini yapıyor.       
            SİZCE DE TÜM BUNLAR BİR AŞIRILIK DEĞİL Mİ?

      Adeta büyüklerin birbirleriyle yarış halinde olduğu organizasyonun yapılacağı yer, kimler katılacak, hangi müzikler çalacak gibi gereksiz gösterişler sizi mutlu ediyor çocuklarınızı değil. Küçücük bir çocuğa, büyük partiler yaparak önemsendiğini hissettirmek ne kadar doğru bir düşünün bakalım. Çocuk, gerçekte ihtiyacı olmayan bu düzenin içinde pek çok şeyin farkında bile değildir zaten. Amaç ertesi gün o günün konuşulması değil günün çocuk için özel bir gün olduğunu fark etmesini sağlamak, birey olarak varlığının çok değerli olduğunu hissettirmektir.

Elbette  özel günler kutlanmalı. Dikkat etmemiz gereken konu şu, şatafatlı kutlamalar çocuğun kendilik değerini abartılı algılamasına yol açar ve bireysel  gelişimini, sonraki yıllarda yakın çevresi ile kuracağı ilişkileri olumsuz etkiler. Beklentileri yüksektir. Ve bu zemini ona siz hazırlıyorsunuz. Oysa birlikte hazırladığınız bir yemek, beraber seçtiğiniz küçük bir hediye anı kalıcı kılan fotoğraf ve video çekimleri, çocuğunuzun yaşına uygun onun özlediği herhangi bir etkinlik, doğa yürüyüşü, kamp, tiyatro. Sinema vb. yaşıtlarıyla doyasıya eğlendiği bir ortam ona kendini daha değerli hissettirmez mi sizce. Ve ona verebileceğiniz en güzel hediye sevginizi hissettirmektir, birlikte paranın satın alamayacağı güzel anılar biriktirmektir.

      Sektörün size sunduğu cazip parti seçenekleri yerine, kendi imkânlarınız ölçüsünde sevgi dolu bir ortam sunun çocuklarınıza. Büyüdüklerinde sizin onlara sunduğunuz etiketleri hatırlamayacaklar ama sevgi ve ilginizin izleri hep kalacak. Onlara hayatları boyunca verebileceğiniz en değerli şey koşulsuz sevgi ve güvendir.
      Öz değerlerinizin sevgiden yana olduğu, küçük adımlarınızın güvenle atıldığı. Abartıdan uzak mütevazı, mutlu yarınlarınız olsun.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum