Gürol PARMAKSIZ

Gürol PARMAKSIZ

Tam Zamanı
gurolparmaksiz@hotmail.com

Gençlerimiz neden yurt dışında yaşamak veya çalışmak istiyor?

05 Ekim 2023 - 13:25

Gençlerimiz neden yurt dışında yaşamak veya çalışmak istiyor?
Z kuşağı dediğimiz gençlerimize sorduğumuzda, Türkiye dışında herhangi bir ülkede yaşamak istediklerini söylüyorlar. Neden yurt dışında yaşamak veya çalışmak istiyorlar?
Maalesef gençlerimizin çoğu Türkiye'de çalışan emekçinin hakkını alamadığını biliyor ve söylüyorlar. Öğrencilik dönemini tamamlayıp iş hayatına atılacakları zaman hak ettikleri maaşı alamayacaklarını düşünüyorlar. Haliyle onlarda insanca yaşamak, sosyal faaliyetlerde bulunmak, hiç bir sıkıntı yaşamak istiyorlar. Maalesef şimdiden kemer sıkma politikasına maruz kaldılar. Hatta yaşı ilerlemiş olduğu halde, bazı insanlarımız bile fırsat bulsalar onlarda başka ülkede yaşamak ister. Umudumuz kalmadı artık diyen çok. Hükümetin başına hangi siyasi parti geçerse geçsin, kim devleti yönetirse yönetsin bu düzensizliği değiştiremeyeceğini düşünüyorlar. Bence çok haklılar. Bu gidişle Türkiye'de kaliteli kalifiye eleman kalmayacak. Hâlbuki işçisinden, memuruna, doktorundan, mühendisine herkes hak ettiği parayı alsa o zaman taşlar yerine oturacak. Nasıl mı? Sadece şimdi yazacaklarımı çok iyi düşünmenizi istiyorum. Haklı olduğumu anlayacaksınız.
Gerçi şimdi söyleyeceklerimi yönetim biliyor ama nedense sanki bu düzensizliğe çare olacak sistemi getirmek istemiyorlar gibi. Hani bir tabir vardır piyasada kuş uçmuyor deriz ya, çünkü alış veriş yapan yok, üretici mal satamamaktan, insanlarımız maddi durumu kötü olduğu için de alamamaktan yakınıyor. İnsanlarımız mecburen alması gerekenlerin dışında hiç bir ürün alamıyor. Piyasanın açılması gelir düzeyinin yükselmesiyle mümkün. İşçinin ve emeklinin maaşını yüksek vereceksin ki rahatça harcama yapabilsin. İşveren maaşı düşük tutarsa tabiri caizse kendi bacağına kurşun sıkıyor derim ben buna. Hükümetimiz bir defaya mahsus asgarî ücreti ve emekli maaşını yüksek belirlerse hatta dolara endeksleyip bir daha zam yapmacığını beyan etse ardından hiç bir emtiaya yâda yakıta zam gelmemesini sağlanırsa işte o zaman herkes rahat bir nefes alır. Türkiye'de enflasyon ancak böyle düşer. Serbest piyasa ekonomisi bu ülkeyi batağa sürükledi ve batmaya devam ediyoruz. Ekonomide sıkıyönetim uygulanması şart. Cumhuriyetle yönetilen ülkemizde sadece sıkıyönetim ekonomide olmalı. İşverenler emekçi insanlarımıza ve hükümetimizde emeklilerimize daha iyi maaş verilirse inanın piyasa hareketlendiği için imalatçı ‘da, Esnaf’ta, işçi ‘de emekli ‘de yani herkes çok mutlu olacak. Kazançlı, bereketli ve sağlıklı günler dilerim.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum