Türkiye'de İstihdam Durumu ve Geliştirilebilecek Politikalar
Yayınlanma :
14.08.2024 12:54
Güncelleme
: 14.08.2024 12:54
Türkiye'de İstihdam Durumu
Türkiye'de istihdam oranları son yıllarda yükselme eğiliminde olsa da hala OECD ortalamasının altında kalmaktadır. 2021 yılı itibariyle istihdam oranı %49,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran erkeklerde %65,7 iken kadınlarda sadece %34,7'dir. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı ise %25,1 seviyesindedir.
İşgücüne katılım oranları da oldukça düşüktür. Kadınların işgücüne katılım oranı %34,4 iken erkeklerde bu oran %72,5'tir. Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında kadınların işgücüne katılımı en düşük ülkelerden biridir.
İstihdam Politikalarına İlişkin Öneriler
Türkiye'de istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için aşağıdaki politikaların uygulanması önerilebilir:
1. Eğitim sisteminin iş piyasasının ihtiyaçlarına uyumlu hale getirilmesi: Mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi, üniversitelerin iş dünyasıyla daha yakın işbirliği yapması.
2. Kadınların işgücüne katılımını teşvik eden politikaların uygulanması: Kreş ve gündüz bakımevi desteğinin artırılması, esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması.
3. Genç işsizliğiyle mücadele edilmesi: Staj, işbaşı eğitim ve girişimcilik programlarının etkinleştirilmesi.
4. Aktif işgücü piyasası politikalarının güçlendirilmesi: İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinin geliştirilmesi, işsizlere yönelik eğitim ve istihdam teşviklerinin arttırılması.
5. Kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması: Vergi ve prim yüklerinin azaltılması, denetim mekanizmalarının etkinleştirilmesi.
6. Emekli vatandaşlarımızın maaşının yetersiz olması nedeniyle halâ çalışmak zorunda kalması genç işsizlerin fazla olmasına sebep olduğu aşikar, oysa emekli vatandaşlarımızın hak ettiği yaşlılık maaşının alsalar yaklaşık 7 milyon emekli iş hayatından çekilerek bir o kadar genç’in istihdamı gerçekleşmiş olacak.
Türkiye'de istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, ekonomik ve sosyal açıdan oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, eğitim sistemi, kadınların işgücüne katılımı, genç işsizliği ve kayıt dışı istihdam gibi alanlara odaklanan bütüncül politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: