Nalan ŞAHBAZOĞLU

Nalan ŞAHBAZOĞLU

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU
nsahbazoglu@gmail.com

KİLİMLER VE HAYATLAR

17 Ocak 2024 - 15:04

Kilimler Anadolu kültüründe yere serilip, duvara asılarak ısıtma, dış etkenlerden korunma ve süs olarak kullanılma dışında ait olduğu yörenin yaşantısını yansıtmaktadır. Kilimlerdeki motifler, renkler, kullanılan boya, dokuyan kişinin sosyoekonomik durumu,  yaşadığı coğrafya daha da önemlisi aşkları, sevinçleri, üzüntüleri, beklentileri ve tüm duygularını yansıtır. Kilimler Anadolu topraklarının zengin kültürünün Anadolu halkının dokuma becerisi ile birleşmesi ile büyüleyici bir sanata dönüşmüştür.
Kilimde her desen, her renk bir anlam içerir. Çeyizlerde, bayramlarda, düğünlerde sergilenen hediye verilen kilimler bir çok anlam içerir. Dokuyan kişinin marifetinden tutunda duygularını, düşüncelerini, yaşadıklarını anlamak mümkündür. Her kilim bir hikaye içerir.
Zamanın birinde bir çoban yanlarında çalıştığı ağanın kızına aşık olur, aşkı karşılıksız değildir kız da çobana aşık olur; fakat bu olmayacak bir iştir. Sonunda çoban cesaretini toplar ve kızın babasıyla konuşmaya karar verir. Ağa duyduğunda hiddetlenir, çobana bir güzel dayak attırıp, hakaret edip kovar. Kızda korkudan babasına bir şey anlatamaz ve aşkını gizler. Kız ağlar, üzülür ve gizlediği aşkını duygularını dokuduğu kilime döker. Ağa bu duruma çözüm bulmak için kızını yaşlı bir ağa ile evlendirmeye karar verir. Düğün zamanı yaklaşır kızın çeyizleri damat olacak ağanın evine gider, yaşlı ağa kızın çeyizinde ki kilimi görünce şaşkınlık içinde kalır, durumu anlar, hemen kızın babasını çağırır ve aşıkları evlendirmesi için ikna eder. Aşık çoban ve ağa kızı birbirlerine kavuşur ve mutlu olur.
Kelimeler kifayetsiz kalır bazen aşkları, duyguları anlatmakta, bazen de şartlardan dolayı dile getirmek imkansızdır tıpkı bu hikayede olduğu gibi. Kilimlerde ki motifler renkler ne de güzel ifade etmiş dokuyanın içinde bulunduğu duyguları. Kimi acısını, kimi sevincini anlatmış.
Halı ve kilim dokuma sanatı Anadolu kültüründe nesillerden nesillere aktarılıp günümüze kadar gelen önemli bir mirastır. Bu kültüre sahip çıkmalı, el sanatlarının yaşatılması, kültürel değerlerimizin kaybolmaması açısından önemlidir. Ekonomimize ve turizme katkısı da büyüktür.
Aşklar kimi zaman kilimlere dokunmuş, kimi zaman tuvale dökülmüş, kimi zaman şiir olmuş, kimi zaman şarkı olmuş söylenmiş. Aşkın dili yok aslında, cansız maddeler adeta aşıkların kalpleriyle işlenmiş, yoğrulmuş, duyguları yansıtmaya aracı olmuş, adeta can bulmuş, hayat bulmuş.
Dünya bir dokuma tezgahı, hayat bir kilim adeta, hayatımızı ilmek ilmek kendimiz dokuyoruz, ilmeklerimizi atarken renk renk sevgi motifleri, barış motifleri, umut motifleri dokuyalım, nasıl istiyorsak öyle yaşayalım, kilim kadar ömrümüz olmasa da.
Sevgiyle kalın, hoşça kalın…




 




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum