HER BAHAR RUHUNUZDA ÇİÇEKLER AÇSIN
Yayınlanma :
17.03.2025 15:25
Güncelleme
: 17.03.2025 15:25
İlkbaharın gelişi farklı kültürlerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Martenicka bir Balkan geleneği ve ülkemize de Balkanlardan göçle gelen Türklerden gelen bir kültürdür. Her yıl 1 Mart’tan itibaren kırmızı ve beyaz renkte yün iplikten yapılmış süslemeli bileklikler dilek dileyerek kollara takılır, leylek ya da kırlangıç görüldüğünde meyve veren çiçekli bir ağacın dalına bağlanır, tatlı bir bahar geleneği.
21 Mart’ta Baharın gelişi Orta Doğu, Balkanlar ve ülkemizde geleneksel bir bayram havasında kutlanır, doğanın uyanışı halk oyunları, halk müzikleri, geleneksel yemeklerle şenlik havasında kutlanır. Ateşler yakılır, üzerinden atlanır ve bu şekilde nazardan kötülüklerden kurtulacağına inanılır.
5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Hıdırellez kutlamaları başlar. Hızır ve İlyas Peygamberin bu gecede bir gül ağacının dibinde buluştuğuna inanılır, bu yüzden gül dalına dilek yazılıp bağlanır. Hızır’ın bu gece dolaştığı bereket ve şifa dağıttığına, dolaştığı yerlerin yeşerdiğine, çiçekler açtığına inanılır. Gece ateşler yakılır, şarkılar eşliğinde üzerinden atlanır. Ağaçların altına taşlarla dilekler adeta çizilir. Gece evlerin kapıları aralık bırakılır, Hızır’ın uğrayacağına inanılır. Sabahları yeşilin bol olduğu alanlarda piknikler yapılır, kâğıda dilekler yazılıp akan suya atılır. Ben bu güzel günün fırsatlarını asla kaçırmam. Müslüman ve Hıristiyanların aynı tarihte baharın gelişini kutladıkları bir gündür. Aynı gün Roman kültüründe baharın gelişi Kakava Festivali ile Edirne’de şenliklerle kutlanılır.
Nisan ayında İzmir Alaçatı Ot Festivali ile baharın güzelliği kutlanır. Alaçatı’nın sevimli dar sokaklarındaki şirin kafelerde yöreye özgü lezzetler, evlerin önüne kurulan stantlarda ev yapımı yöreye özgü otlu ve zeytinyağlı yemekler, mezeler, çeşitli otlarla adeta lezzet şöleni sunulur. Festival konserler ve çeşitli gösterilerle renklenir. Ben her yıl bu güzel festivale başıma çiçeklerden taç yaparak keyifle katılırım.
İstanbul’da Nisan ayında renk renk lalelerin açması ile Lale Festivali, Adana’da portakal çiçeklerinin açması ile Portakal Çiçeği Festivali sokak etkinlikleri, danslar ve gösterilerle kutlanır.
Baharın gelişi ülkemizde olduğu gibi dünyada da çeşitli festivallerle kutlanıyor. Holi Festivali; Hindistan ve Napel’de kutlanan renkli bir festival. Paskalya; Batı ülkelerinde yumurta boyama gibi geleneksel etkinliklerle, Hanami yani Sakura Festivali; Japonya’da kiraz çiçeklerinin açması ile pikniklerle etkinliklerle kutlanır. Beltane ise; İskoçya ve İrlanda da Ateş Festivali olarak bilinir.
Her kültür kendine özgü geleneklerle baharın gelişini kutlar. Hangi dilde hangi dinde olsan da amaç hep aynı, baharın gelmesi ile tabiat adete yeniden doğar, bu insanlığında yeniden doğuşu, umutların yeşermesi, kötülüklerden arınma bolluk, bereket, iyilik habercisidir. Kutlanan festivaller kardeşliği, yardımlaşmayı, sevgiyi eğlence ile pekiştirir.
Kalbinizde ve ruhunuzda çiçeklerin açtığı, umutların yeşerdiği, bedenin ve ruhunuzun sıhhat bulduğu, dileklerinizin gerçekleştiği nice güzel baharları, festival şenliğinde yaşamanız dileğiyle…
Sevgiyle kalın.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: