Serhat KÖSE

Serhat KÖSE

serhatkse222@gmail.com

MÜZİKTE KAYIT, MIXING VE MASTERING NEDİR?

21 Mart 2024 - 13:12

Evet sevgili sanatseverler bugün sizlerle müziğin oluşumu hakkında bilgi vermek istiyorum.

Herkesin içinde bir yerlerde bir sanatçı olma arzusu yatar, ancak yaşamın karmaşıklığı, sorumluluklar ve imkânsızlık duvarları bu hayali sürekli olarak ertelemeye iter. Bu engellerle karşılaşanlar, derin düşüncelere dalar ve içlerindeki yaratıcı ateşi sönmemiş olarak taşır. Yazmak isteyenler, beste yapmak isteyenler, müziği sevenler, dinleyicilerin bir sonraki parçayı heyecanla beklemesine sebep olur. Ancak, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için atılacak adımlar nelerdir? Müzik, sadece bir ses değil, aynı zamanda bir tutkudur. Bu tutku, sanatçıların yaratıcı bir sürecin içine girmesini sağlar. Müzik, fikirlerin filizlenmesiyle başlar, ardından melodiler şekillenir ve sözlerin uyumuyla birleşir. Sanatçılar, bu yaratıcı yolculuğunun oluşum sürecinden bahsederek, izleyicilere eserlerinin nasıl doğduğunu ve geliştiğini gösterirler. Bu süreçte, emek, tutku ve yaratıcılık ön plandadır. Sanatçılar, eserlerini piyasaya sunmadan önce, müziğin derinliklerine inerek, izleyicilere eserlerinin anlamını ve önemini anlatır, böylece dinleyicilerle daha derin bir bağ kurarlar.

Peki, vokal kayıtın oluşum sürecinden bahsedecek olursak. Şarkı söylemek için ilk olarak vokal kaydı almak gerekir. Elde bulunan imkânları birinci basamakta kullanılabilir peki Vokal kaydı almanın kaç yolu vardır. En basit yöntem, bir mikrofon kullanarak vokali doğrudan bir ses kayıt cihazına veya bilgisayara kaydetmek ile başlar. Daha sonra bir ses kayıt programı kullanarak bilgisayarınızda kayıt yapabilirsiniz. Eğer bir mikrofon alacaksanız, ilk olarak basit bir marka tercih edilebilir.

Daha sonra geliştirebilirsiniz akustik bir ortam önemlidir.

Mixing (Miksin)
Miksin, seslerin dengelenmesini ifade eder. Her enstrüman ve vokal için uygun ses seviyelerinin ayarlanması, böylece hiçbiri diğerini bastırmaz veya ön plana çıkmaz. Kısaca ses düzeyinin tasarımındaki arka plan diyebiliriz.

Mastering (Mastreing)
Mastering, Türkçe olarak eşitleme demektir. Ses düzeyinin eşitlenmesini ifade eder. Bu süreç, bir gün de iki günde değil, bir hafta veya on gün uğraş vererek en iyi sonucu almaktır. Günümüzde herkes mix mastering yapıyor, fakat en iyi sonucu en çok uğraş veren kişiler alıyor. Kısaca şarkıların veya albümün genel frekans tepkisinin düzeltilmesi ve dengelemesi, genel ses kalitesini artırır. Bu süreçler, müzik prodüksiyonunda şarkıların ve albümlerin profesyonel ve etkileyici bir şekilde sunulmasını sağlar.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum